Ο θυρεοειδής αδένας είναι από τους σημαντικότερους αδένες του οργανισμού, βρίσκεται στον λαιμό, κάτω από τον λάρυγγα και παράγει τις ορμόνες θυροξίνη (Τ4), τρι-ιωδοθυρονίνη (Τ3) και καλσιτονίνη. Οι ορμόνες Τ3 και Τ4 είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση του μεταβολισμού, τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος και του ρυθμού της καρδιάς. Η καλσιτονίνη ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα.
Ποια η σχέση της διαταραγμένης λειτουργίας του θυρεοειδούς με την αύξηση βάρους;
Είναι πολύ συχνός ο ισχυρισμός ότι η διαταραγμένη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσει τη διαχείριση του βάρους. Σύμφωνα με τις μελέτες, ο υποθυρεοειδισμός σχετίζεται με αυξημένο σωματικό βάρος. Η αύξηση αυτή όμως, κυμαίνεται από 2 έως 5 κιλά και όταν η λειτουργία του θυρεοειδούς ρυθμίζεται μέσω φαρμακευτικής αγωγής, η μεταβολή του βάρους δεν διαφέρει από τα άτομα με φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδή.
Διαιτητική διαχείριση παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα
Σε γενικές γραμμές υπάρχουν ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις στα άτομα που πάσχουν από παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.
Είναι όμως σημαντικό να ακολουθείται μια ισορροπημένη και πλήρης διατροφή, με ιδιαίτερη προσοχή σε:
- Ιώδιο: Το επαρκές ιώδιο στη διατροφή είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς. Τροφές όπως τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά, καθώς και το ιωδιούχο αλάτι είναι πλούσιες σε ιώδιο. Στην Ελλάδα, η έλλειψη ιωδίου είναι πολύ σπάνια, καθώς το ψωμί και το μαγειρικό αλάτι είναι εμπλουτισμένα με ιώδιο.
- Ψευδάργυρο: Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου συνδέεται με μειωμένη δραστικότητα των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα. Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που συμμετέχει στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Καλές πηγές ψευδαργύρου είναι το κρέας, τα όστρακα, τα όσπρια, το κοτόπουλο, τα δημητριακά ολικής και οι ξηροί καρποί.
- Σελήνιο: Η επαρκής πρόσληψη σεληνίου είναι σημαντική, αφού ρυθμίζει τον μεταβολισμό του ιωδίου και τελικά ωφελεί τα άτομα που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Η λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου φαίνεται από μελέτες ότι βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Για να εξασφαλίσουμε ότι η πρόσληψη σεληνίου είναι επαρκής, μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας τροφές όπως:
- Καρύδια Βραζιλίας (είναι η καλύτερη πηγή σεληνίου. 1-2καρύδια/ημέρα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες μας και είναι ποσότητα κατάλληλη για να μην οδηγηθούμε σε υπερδοσολογία),
- Κρέας & πουλερικά,
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Ψάρια & θαλασσινά
- Γλουτένη: Σε πολλές μελέτες έχει φανεί η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γλουτένης και της θυρεοειδίτιδας Hashimoto. Τα άτομα με δυσανεξία σε γλουτένη εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο θυρεοειδίτιδας και αντίστροφα. Χρειάζονται ωστόσο, περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι η αφαίρεση γλουτένης από τη διατροφή μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
- Σόγια & Σταυρανθή λαχανικά: Τα προϊόντα σόγιας και τα ωμά σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς λόγω των βρογχοκηλογόνων ουσιών που περιέχουν, αλλά μόνο αν καταναλωθούν σε αρκετά μεγάλες ποσότητες. Το βράσιμό τους μπορεί να μειώσει σημαντικά τη δραστικότητα των συστατικών αυτών.
- Βιταμίνη D: Η έλλειψη της βιταμίνης D σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θυρεοειδίτιδας Hashimoto. Η συμπληρωματική χορήγησή της, βοηθάει στην καλύτερη εξέλιξη της θυρεοειδίτιδας. Για να συνθέσουμε βιταμίνη D, ο καλύτερος τρόπος είναι η άμεση έκθεση του δέρματός μας στην ηλιακή ακτινοβολία. Υπάρχουν όμως και τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλες), τα αυγά και το συκώτι.