Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση, κληρονομική, χρόνια πάθηση του εντέρου, στην οποία η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί σταδιακά φλεγμονή στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε βλάβη στις εντερικές λάχνες και επομένως, δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές.
Τα άτομα με κοιλιοκάκη εμφανίζουν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως είναι ο κοιλιακός πόνος, ο τυμπανισμός, η διάρροια, ο έμετος. Όσο συνεχίζεται η κατανάλωση γλουτένης, εμφανίζονται σημαντικές διατροφικές ελλείψεις με συχνότερες αυτές των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E , K) , αλλά και συμπτώματα που δεν σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα όπως αναιμία, οστεοπόρωση, κόπωση και απώλεια βάρους
Διαιτητική διαχείριση κοιλιοκάκης
Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι ο μοναδικός και καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της κοιλιοκάκης και την πρόληψη των επιπλοκών της και πρέπει να ακολουθείται εφ’ όρου ζωής από τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε τροφές, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη, καθώς και τα προϊόντα που τα περιέχουν.
Εάν λοιπόν έχει γίνει διάγνωση για κοιλιοκάκη, τότε η διατροφή δεν θα πρέπει να περιέχει καθόλου γλουτένη και εκτός από τα προϊόντα δημητριακών που την περιέχουν, πρέπει να αποκλειστούν και προϊόντα που τυχόν έχουν επιμολυνθεί από μόρια γλουτένης.
Μια σωστά σχεδιασμένη διατροφή ελεύθερη γλουτένης, σύμφωνα με τις προσωπικές ανάγκες του κάθε ασθενή, είναι απαραίτητη για την καλύτερη υγεία και την πλήρη κάλυψη σε θρεπτικά συστατικά.