ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

  • Λίπος: Είναι σημαντικό να μειωθεί η πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών σε <10% της ημερήσιας πρόσληψης και να περιοριστεί στο ελάχιστο η πρόσληψη των trans λιπαρών οξέων. Το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια θα δώσουν στον οργανισμό τα πολύτιμα λιπαρά οξέα που χρειάζεται.
    • Υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. Για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα και το είδος των υδατανθράκων που επιλέγονται. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης βοηθούν στη διατήρηση  της γλυκόζης στο αίμα σε πιο σταθερά επίπεδα. Οι απλοί υδατάνθρακες και η ζάχαρη, παρόλο που δεν χρειάζεται να αποκλειστούν από τη διατροφή του διαβητικού ατόμου, πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσής τους. Η γνώση του γλυκαιμικού δείκτη των τροφίμων είναι πολύ βοηθητική για τη διαιτητική διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη. Τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι η βρώμη, η κινόα, ορισμένα φρούτα (μήλα, φράουλες, αχλάδια κ.α.),  όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια), δημητριακά all bran κ.α.
    • Πρωτεΐνες: Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Συστήνεται η κατανάλωση 1-2 μερίδων άπαχου λευκού κρέατος την εβδομάδα, 1 μερίδας κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και 2-3 μερίδων λιπαρών ψαριών. Επίσης, μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή γάλα και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, όπως και αυγά.
    • Λίπος: Είναι σημαντικό να μειωθεί η πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών σε <10% της ημερήσιας πρόσληψης και να περιοριστεί στο ελάχιστο η πρόσληψη των trans λιπαρών οξέων. Το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια θα δώσουν στον οργανισμό τα πολύτιμα λιπαρά οξέα που χρειάζεται.

      • Υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. Για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα και το είδος των υδατανθράκων που επιλέγονται. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης βοηθούν στη διατήρηση  της γλυκόζης στο αίμα σε πιο σταθερά επίπεδα. Οι απλοί υδατάνθρακες και η ζάχαρη, παρόλο που δεν χρειάζεται να αποκλειστούν από τη διατροφή του διαβητικού ατόμου, πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσής τους. Η γνώση του γλυκαιμικού δείκτη των τροφίμων είναι πολύ βοηθητική για τη διαιτητική διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη. Τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι η βρώμη, η κινόα, ορισμένα φρούτα (μήλα, φράουλες, αχλάδια κ.α.),  όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια), δημητριακά all bran κ.α.
      • Πρωτεΐνες: Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Συστήνεται η κατανάλωση 1-2 μερίδων άπαχου λευκού κρέατος την εβδομάδα, 1 μερίδας κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και 2-3 μερίδων λιπαρών ψαριών. Επίσης, μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή γάλα και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, όπως και αυγά.
      • Λίπος: Είναι σημαντικό να μειωθεί η πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών σε <10% της ημερήσιας πρόσληψης και να περιοριστεί στο ελάχιστο η πρόσληψη των trans λιπαρών οξέων. Το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια θα δώσουν στον οργανισμό τα πολύτιμα λιπαρά οξέα που χρειάζεται.