ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

  • Χρόνια απώλεια αίματος,

  • Αυξημένες ανάγκες,
  • Δυσαπορρόφηση σιδήρου,
  • Ανεπαρκής πρόσληψη μέσω της τροφής.

Μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας διατρέχουν:

  • Τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας,
  • Οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη,
  • Οι έφηβοι και ιδιαίτερα τα κορίτσια,
  • Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας,
  • Τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Η απορρόφηση σιδήρου αυξάνεται όταν συνδυάζεται με πηγές:

  • Βιταμίνης C (πορτοκάλι, λεμόνι, ακτινίδιο, ντομάτα, πιπεριές),
  • Αιμικού σιδήρου (κρέας, πουλερικά, ψάρι),
  • Βιταμίνης Α (καρότα, γλυκοπατάτες, συκώτι, λιπαρά ψάρια).

Η απορρόφηση του σιδήρου μειώνεται όταν συνδυάζεται με τροφές που περιέχουν:

  • Ασβέστιο (γάλα, γιαούρτι, τυρί),
  • Πολυφαινόλες (καφές, τσάι, σοκολάτα, κόκκινο κρασί),
  • Οξαλικό οξύ (σπανάκι, κακάο),
  • Σόγια,
  • Φωσβιτίνη (κρόκοι αυγών),
  • EDTA (πρόσθετο τροφίμων).