«Θέλω γλυκό μετά το φαγητό»: Μια φράση που λέμε ή ακούμε συχνά μετά το μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα. Από πού ξεκινάει όμως όλη αυτή η έντονη επιθυμία για γλυκό μετά το γεύμα; Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Πού οφείλεται αυτή η λιγούρα για γλυκό;

  1. Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι η δύναμη της συνήθειας.  Έχοντας μεγαλώσει με φράσεις, όπως «Φάε πρώτα το φαγητό σου και μετά θα μπορείς να φας γλυκό», έχουμε αποκτήσει μια συνήθεια που μας συνοδεύει και στην ενηλικίωση. Έτσι, έχουμε μάθει να ολοκληρώνουμε το γεύμα μας με ένα γλυκό για μια διαφορετική και ευχάριστη γεύση.
  2. Εκτός όμως από τη δύναμη της συνήθειας, τίθεται και το θέμα του κορεσμού. Αν το κυρίως γεύμα δεν μας χορτάσει και είναι ανεπαρκές σε θερμίδες, ποσότητα και θρεπτικά συστατικά, είναι επόμενο να αναζητήσουμε ένα νόστιμο τρόφιμο που θα μας εφοδιάσει γρήγορα με ενέργεια και θα μας δώσει τη γλυκιά γεύση που μας λείπει. Επίσης, αν έχουμε παραλείψει αρκετά γεύματα μέσα στην ημέρα, όταν φτάνει η ώρα να καταναλώσουμε το κυρίως γεύμα μας, το καταναλώνουμε πολύ γρήγορα και συνήθως σε μεγαλύτερη ποσότητα. Έτσι, δεν έχουμε καταλάβει ότι χορτάσαμε και αναζητάμε το γλυκό για να ολοκληρώσουμε με μια ευχάριστη γεύση το γεύμα μας.
  3. Η αντιδραστική υπογλυκαιμία είναι ένας ακόμα λόγος που ζητάμε γλυκό μετά το φαγητό. Πότε συμβαίνει αυτό; Αν επιλέξεις ένα γεύμα πλούσιο σε απλούς υδατάνθρακες, υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως λευκό ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, χωρίς πρωτεΐνες και λιπαρά, το σάκχαρο του αίματος θα αυξηθεί απότομα και θα πέσει επίσης γρήγορα μετά. Αυτή η απότομη πτώση του σακχάρου είναι που προκαλεί το έντονο αίσθημα πείνας και την αναζήτηση γλυκού μετά το γεύμα μας.
  4. Ο ψυχολογικός παράγοντας,όπως το στρες, η στεναχώρια και η κούραση επηρεάζει έντονα την επιθυμία μας για γλυκό. Όταν είμαστε πιεσμένοι ψυχολογικά, καταφεύγουμε στην αναζήτηση γλυκού για να μας δώσει μια στιγμιαία ευχαρίστηση και να μας κάνει να νιώσουμε για λίγο καλύτερα.

Πώς αντιμετωπίζεται η επιθυμία για γλυκό μετά το φαγητό;

  1. Η συνήθεια του γλυκού μετά το φαγητό μπορεί να αλλάξει! Για αρχή, δεν χρειάζεται να στερηθούμε εντελώς το επιδόρπιο, αλλά μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κάτι πιο υγιεινό με γλυκιά γεύση, όπως γιαούρτι με μέλι, κάποιο φρέσκο ή αποξηραμένο φρούτο, ζελέ χωρίς ζάχαρη, μέλι με ξηρούς καρπούς ή να επιλέξουμε κάποιο δροσιστικό ρόφημα όπως φυσικός χυμός ή τσάι. Μια άλλη καλή εναλλακτική είναι να καταπιαστούμε με μια ευχάριστη δραστηριότητα μετά το γεύμα μας, να βουρτσίσουμε τα δόντια μας ή να μασήσουμε τσίχλα.
  2. Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων μέσα στην ημέρα, θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε καλύτερα το αίσθημα της πείνας. Επίσης, την ώρα του γεύματος, τρώμε αργά και συνειδητά, χωρίς βιασύνη, μασώντας καλά το φαγητό μας, ώστε να προλάβει ο οργανισμός να καταλάβει πότε έχουμε χορτάσει.
  3. Κάθε γεύμα μας φροντίζουμε να είναι πλήρες σε θρεπτικά συστατικά και να περιλαμβάνει σύνθετους υδατάνθρακες (ψωμί ολικής, μακαρόνια ολικής ή καστανό ρύζι, λαχανικά), πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, αυγό, κόκκινο κρέας) και καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, ελιές).
5 2 ψήφοι
Αξιολόγηση
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση για
guest
0 Σχόλια
Νεότερα
Παλαιότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Πώς θα αυξήσεις τον μεταβολισμό σου;

Αν έχετε προσπαθήσει και εσείς να ρυθμίσετε το βάρος σας, σίγουρα θα έχετε σκεφτεί ότι ο μεταβολισμός επηρεάζει την προσπάθεια

Ομιλία για την παιδική διατροφή στα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα

Με τον σπουδαίο σεφ, αλλά πάνω από όλα υπέροχο άνθρωπο, Πέτρο Συρίγο, είχαμε τη χαρά να μαγειρέψουμε παρέα με τα

Γιατί το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να χάσεις βάρος;

Ήξερες ότι το καλοκαίρι μπορεί να γίνει σύμμαχός σου και να χάσεις τα κιλά που σε ταλαιπωρούν; Μπορεί οι έξοδοι