Το σουβλάκι είναι το αγαπημένο μας εθνικό φαγητό και μια από τις μεγαλύτερες διατροφικές μας απολαύσεις.
Πολλές φορές όμως, απορρίπτουμε το σουβλάκι από τη διατροφή μας λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε θερμίδες και λιπαρά.
Κι όμως, το σουβλάκι μπορεί να έχει θέση σε μια υγιεινή διατροφή και ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους! Γιατί να μην δοκιμάσεις να το φτιάξεις στο σπίτι, με τα δικά σου υλικά, σε μια πιο υγιεινή εκδοχή του για να το απολαμβάνεις πιο συχνά και χωρίς τύψεις; Θα έχεις έτσι ένα πλήρες και υγιεινό γεύμα που θα σου δώσει πρωτεΐνες από το κρέας, υδατάνθρακες από την πίτα και φυτικές ίνες από τα λαχανικά, με μόλις 400-550 θερμίδες!
Τα υλικά που θα χρειαστείς για να ετοιμάσεις το δικό σου σπιτικό σουβλάκι είναι:
- Πίτα αλάδωτη
- Καλαμάκι κοτόπουλου
- Λαχανικά (ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι, κ.λπ.)
- Τζατζίκι, μουστάρδα, κέτσαπ ή γιαούρτι
- Πατάτες ψητές στον φούρνο, σαν τηγανητές, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
Από την άλλη, αν επιλέξεις ένα τυλιχτό σουβλάκι με λαδωμένη πίτα, γύρο χοιρινό, πατάτες, μαγιονέζα ή άλλη sauce με βάση τη μαγιονέζα, θα πάρεις 900-1000 θερμίδες και πολλά κορεσμένα λιπαρά.
Σημαντικό ρόλο παίζει το είδος του κρέατος που θα επιλέξεις, αφού αλλάζει αρκετά το θερμιδικό περιεχόμενο στο σουβλάκι σου. Ενδεικτικά, 100γρ ψημένου κρέατος (ανάλογα και την περιεκτικότητά του σε λιπαρά) περιέχει:
- Κοτόπουλο στήθος: ~190 θερμίδες
- Κοτόπουλο μπούτι: ~210 θερμίδες
- Καλαμάκι χοιρινό: ~250 θερμίδες
- Γύρος κοτόπουλο: ~230 θερμίδες
- Γύρος χοιρινός: ~280 θερμίδες
- Κεμπάπ: ~250 θερμίδες
Η λαδωμένη πίτα έχει περίπου 100-150 περισσότερες θερμίδες από την αλάδωτη.
Οι τηγανητές πατάτες στο σουβλάκι δίνει περίπου 90-160 θερμίδες επιπλέον.
Αν επιλέξεις μαγιονέζα, θα πάρεις περίπου 100-150 θερμίδες, ενώ αν βάλεις γιαούρτι, μουστάρδα, κέτσαπ ή τζατζίκι, μόλις 20-50 θερμίδες.
Φυσικά, δεν υπάρχει λόγος να στερηθείς το αγαπημένο σου σουβλάκι ούτε να το αντικαταστήσεις μόνο με την σπιτική ή την υγιεινή εκδοχή του. Σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται, αρκεί να τηρείς το μέτρο και την ποικιλία.