ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η τρίτη ηλικία σηματοδοτείται από το ηλικιακό όριο των 65 ετών και αφορά μια ευάλωτη ηλικιακά ομάδα που χαρακτηρίζεται από πολλές φυσιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές αλλαγές.

Η γήρανση συχνά συνοδεύεται από προβλήματα όπως:

  • Υποσιτισμός και κακή κατάσταση θρέψης,
  • Σταδιακή απώλεια μυϊκής μάζας, αύξηση σωματικού λίπους και μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού,
  • Σταδιακή απώλεια οστικής μάζας,
  • Δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών (πρωτεϊνών, ασβεστίου, βιταμίνης Β12, σιδήρου, ψευδαργύρου),
  • Γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, δυσκοιλιότητα.

Οι κυριότερες διατροφικές ελλείψεις που παρατηρούνται στην τρίτη ηλικία είναι:

  • Ασβέστιο: Οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι αυξημένες, για να προληφθεί και να μειωθεί ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης.
  • Πρωτεΐνες: Οι ανάγκες των ηλικιωμένων σε πρωτεΐνες είναι αυξημένες λόγω της απώλειας μυϊκής μάζας που παρατηρείται και για την πρόληψη του υποσιτισμού και της σαρκοπενίας.
  • Βιταμίνη Β12: Η έλλειψή της παρατηρείται στην τρίτη ηλικία λόγω μειωμένης απορρόφησής της. Η δυσαπορρόφησή της οφείλεται στη μειωμένη έκκριση γαστρικού οξέος στα ηλικιωμένα άτομα.
  • Σίδηρος: Η έλλειψή του είναι συχνή στους ηλικιωμένους λόγω χρόνιας απώλειας αίματος και μειωμένης παραγωγής γαστρικού οξέος.
  • Φυτικές ίνες: Τα ηλικιωμένα άτομα εμφανίζουν συχνά δυσκοιλιότητα. Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και υγρών μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη για τη βελτίωση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας.
  • Βιταμίνη D: Η έλλειψη βιταμίνης Dείναι συχνή σε άτομα τρίτης ηλικίας, πιθανόν λόγω της μειωμένης έκθεσής τους στον ήλιο.
  • Φυλλικό οξύ: Τα ηλικιωμένα άτομα δεν καταναλώνουν συχνά τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ και εμφανίζουν συχνά μειωμένα επίπεδα φυλλικού οξέος.

Μια ισορροπημένη, σωστά σχεδιασμένη και πλήρης διατροφή είναι απαραίτητη στην τρίτη ηλικία, ώστε:

  • Να επιτευχθεί και να διατηρηθεί ένα υγιές σωματικό βάρος.
  • Να αυξηθεί και να διατηρηθεί η μυϊκή και οστική μάζα.
  • Να βελτιωθούν οι δείκτες υγείας (τριγλυκερίδια, χοληστερόλη, σάκχαρο κ.α.).
  • Να καλυφθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες σε περίπτωση γαστρεντερικών προβλημάτων, δυσκολίας σε μάσηση και κατάποση, ανορεξίας.
  • Να καλυφθούν οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται.